English Hrvatski Print this page

Home

11/21/2012

Calella - listopad 2012.


Dobre vijesti s prvoga, međunarodnog natjecanja na kojem je sudjelovalo 80 zborova iz 36 zemalja

"Brodosplit" iz Španjolske ovjenčan zlatom

Kao i često puta do sada, Gradski zbor Brodosplit pod dirigentskom palicom maestra Vlade Sunka vraća se s međunarodnog natjecanja s osvojenim zlatnim odličjima. Ovog puta s 1. međunarodnog natjecanja zborova u Calelli u Španjolskoj, a u Split donose dvije zlatne plakete u kategorijama muških zborova i sakralne glazbe, kao i naslovom apsolutnog pobjednika u kategoriji muških zborova.

Brodosplit se natjecao među 80 zborova iz 36 zemalja sa čak 2600 pjevača. Uz zborove iz brojnih europskih zemalja, sudjelovali su i predstavnici Kine, Japana, Indonezije, Brazila, SAD-a, Kazahstana, Paragvaja, Filipina i drugih. Zborovi su se natjecali u 13 kategorija, a na Festivalu je podijeljena 41 zlatna, 57 srebrnih i 5 brončanih plaketa.

"Škverani" su na natjecanje stigli sa skladbama "Valkeat kaupungit" (L. Madetoja), "Završni zbor" (B. Papandopulo) "De caupone" (J. Vajda), "Domine non sum dignus/Miserere mei" (T. L. de Victoria), "Lux aurumque" (E. Whitacre) , "Ave Maria Angelus Domini" (F. Biebl), "Gospe Sinjska" (V. Sunko) sa solistima Ivanom Bošnjakom i Ivanom Žitkom.

Natpjevali i recesiju

Unatoč financijskim poteškoćama s kojima se zbor suočava, splitski pjevači uspijevaju očuvati svoj ugled kao i neprijepornu poziciju među muškim zborovima u svijetu pa je na zamolbu organizatora natjecanja pjevao u znamenitom svetištu Montserrat, što je iznimno priznanje. Također su pjevali na samom otvaranju natjecanja tematske pjesme o Dalmaciji i Hrvatskoj. Dodjelu nagrada brodosplitovcima nekoliko tisuća posjetitelja popratilo je veoma emocionalno i s ovacijama, a njih posebno raduju i priznanja glazbenih znalaca.

Renato Kragić
Slobodna Dalmacija
23. listopada 2012.