English Hrvatski Print this page

Home

09/16/2013

Slavuji-2013.


'Slavuji'
ČIM ZAPJEVAJU, ZASLUŽE PRIZNANJE, ...
Posljednje u nizu priznanja "Brodosplitu' je Nagrada grada Splita

Mnogobrojnim nagradama primljenima u protekla četiri desetljeća uspješna djelovanja, Gradski zbor "Brodosplit" pridružio je još dvije - skupnu nagradu grada Splita za 2012. godinu za naročite zasluge i postignuća u promicanju kulture i glazbene baštine u zemlji i inozemstvu, a njihov voditelj maestro Vlado Sunko dobio je osobnu nagradu također za naročite zasluge i ostvarene rezultate u promicanju hrvatske glazbene baštine u zemlji i inozemstvu.
Nagrade su primili u splitskom HNK povodom blagdana svetog Dujma. Uz čestitke splitskim "slavujima" i njihovu vrijednome maestru, možemo s punim pravom kazati kako je ovaj zbor od 1972. godine do danas zaista izrastao u red najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj, usudili bismo se tepati - najbolji u Hrvata.
Zapravo, gdje god nastupi, kod kuće ili u bijelom svijetu, "Brodosplit" ubire priznanja i nagrade iza kojih stoje zanimljivost programa, vrijednost interpretacije, kultura pjevanja, osebujna zvučnost i kompaktnost glasova. Natjecanja kao što su zborska Olimpijada, Svjetske zborske igre, europska i međunarodna natjecanja u znaku su zlatnih odličja, apsolutnih pobjednika i naziva olimpijskih i svjetskih šampiona zborskog pjevanja.
Spomenimo samo prestižno priznanje na nedavnim međunarodnim natjecanjima "Zlatna vila" i "Canta al mar" u Španjolskoj na kojima su osvojili nagrade: prvu nagradu publike, nagradu za najbolje izvedeno djelo starog majstora i nagradu za najbolje izvedeno domaće djelo, te naslov apsolutnih pobjednika i zlatnu plaketu u kategoriji muških zborova i zlatnu plaketu u kategoriji sakralne glazbe.
Glazbeni znalci naveliko hvale njihove oratorije, antologijsko izvođenje djela Borisa Papandopula "Muka Gospodina našega Isukrsta po Ivanu", Cherubinijev "Requiem", "Uskrsnuće" Ljube Stipišića-Delmate, "Zlato Gospine milosti" skladatelja i voditelja zbora prof. Vlade Sunka...
Monografija, DVD i osam nosača zvuka uz stalnu nazočnost na splitskoj, hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni svjedoči o njihovoj iznimno bogatoj koncertnoj djelatnosti i velikom interesu mnogobrojne oduševljene publike. U svemu ovom treba istaknuti prof. Sunka, samozatajnog, ali izvanrednog umjetnika koji zbor vodi već 25 godina.
Vlado Sunko, redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu, jedna je od najmarkantnijih figura srednje generacije u glazbenom životu grada Splita. U njegovu umjetničkom radu odlikuju ga velika širina glazbenih interesa kako na polju glazbene reprodukcije, još više na polju glazbene produkcije, kao i osobna nenametljivost, stručna zrelost i postojanost u radu.
Bez sumnje, od zbora u ovom sastavu možemo još puno toga očekivati. Momci nam kažu da imaju volje i srca za daljnju promociju hrvatske glazbene baštine,...

Merien Ilić
Slobodna Dalmacija
19. svibnja 2013.