English Hrvatski Print this page

Home

10/23/2013

Veliko priznanje-2013


VELIKO PRIZNANJE
Najviše državne nagrade za muški zbor "Brodosplit"

Na prijedlog Umjetničke akademije iz Splita, prodekana Branka Matulića, a za zasluge koje je zbor "Brodosplit" imao kao širitelj kulturne baštine, i osvajač svjetskih nagrada u zbornom pjevanju, među ostalim i kao olimpijski pobjednik u zbornom pjevanju, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović dodijelio nam je Povelju Republike Hrvatske, a našem maestru Vladi Sunku i Odlikovanje reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, koje se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge u kulturi. Predsjednik je očito prepoznao naše zasluge, on to zna i od prije, i danas nas je odlučio honorirati...
"To je nama velika čast. Posrijedi je priznanje za cijelih 40 godina i sve naše uspjehe, a svečanosti trenutka uvelike je pridonijela i nagrada našem dirigentu, Odlikovanje reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića".
..."Nadam se da će ovo posvjedočiti o našim vrijednostima. Zahvalili bismo cijelom zboru i našem maestru na vrijednom radu, jer bez te simbioze ne bismo postojali."...
..."Ova nagrada je velika pomoć. Jer, možete predano raditi koliko hoćete, ali autsajderi ste sve dok nagrada ne skrene pažnju javnosti na vas. To vam olakšava posao." govori nam nagrađeni dirigent Vlado Sunko. Dirigent Sunko je tijekom 35 godina glazbene karijere kao skladatelj, dirigent i pedagog dobio veliki broj nagrada. ..."Možda je ovo najveća nagrada za kulturu koja se dodjeljuje na državnoj razini, ali je ipak svaka nagrada interesantna na svoj način. Međutim, Odlikovanje reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića toliko je visoko rangirana i kao da obuhvaća sve to.
Taj moj rad očito je bio vidljiv, a komisija je ocijenila aktivnost i rezultate, pogotovo na međunarodnoj relaciji. Bez nagrade je teško dokazati taj put. Ima dosta ljudi koji su zaslužni, ali ovoga puta nama je pripala ta čast".

Jakov Kosanović
Slobodna Dalmacija
10. listopada 2013.