Categories: recenzije
      Date: Sep 15, 2013
     Title: Brodosplit pjeva Shuberta

Glazbena poslastica
"BRODOSPLIT" PJEVA SCHUBERTA, TIJARDOVIĆA I MCCARTNEY-A

U povodu 40 godina od svojeg utemeljenja, Gradski zbor "Brodosplit" održat će svečani koncert u ponedjeljak, 26. studenog, u splitskome HNK-u s početkom u 19.30, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.
Pjevači iz "Brodosplita", pod dirigentskom palicom maestra Vlade Sunka, pripremili su za koncert opširan i vrlo zahtjevan program, od klasičnih izvedbi, preko domaćih, sakralnih, koncertnih do stranih skladbi. Posjetitelji koncerta tako će moći čuti Schuberta, Mozarta, Verdija, Biebla, Vajde, McCartneyja i druge skladatelje. Od domaćih su autora odabrali Ljubu Stipišića i njegovu "Gremo mi puntari", "Ero" Jakova Gotovca, "Spli'ski akvarel" Ive Tijardovića, djelo "Gospe Sinjska", 1. i 4. stavak, maestra Vlade Sunka i druge skladbe. Kao gosti "Brodosplita" pozvani su Gibonni, Dražen Žanko, primadona splitskoga HNK Valentina Fijačko, "Splitske cure" s voditeljicom Danicom Zaić, mandolinski orkestar "Sanctus Domnio" s dirigentom Vladimirom Lukasom, a program će voditi Lejdi Oreb. Uvodnu riječ o zboru kazat će profesorica Ivana Tomić Ferić.
Zbor "Brodosplit" nedavno se vratio iz Španjolske s 1. međunarodnog natjecanja zborova u Calelli, gdje su Splićani osvojili dvije zlatne plakete u kategorijama muških zborova i sakralne glazbe, te su osvojili naslov apsolutnog pobjednika u kategoriji muških zborova. "Brodosplit" se tada natjecao među 80 zborova iz 36 zemalja s čak 2600 pjevača, dokazavši još jednom da im nema ravnih.

Merien Ilić
Slobodna Dalmacija
22. studenoga 2012.