Categories: recenzije
      Date: Apr  2, 2015
     Title: Otpjevali Schumanna

Ovacije za zlatne pjevače - splitski zbor „Brodosplit" vraća se s tri nagrade s međunarodnog natjecanja u rodnome mjestu skladatelja

OTPJEVALI SCHUMANNA BOLJE I OD NIJEMACA

 Kao po pravilu, Gradski zbor "Brodosplit" vraća se s različitih strana svijeta ovjenčan zlatnim plaketama. Tako je bilo i proteklog vikenda kada su se "škverani" zlatnih glasnica natjecali na 7. Međunarodnom natjecanju "Robert Schumann" u Zwickau u Njemačkoj, gdje su osvojili najviša odličja - zlatnu pobjedničku plaketu u kategoriji muških zborova, zlatnu plaketu u kategoriji sakralne glazbe i posebnu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje izvedeno djelo Roberta Schumanna koja ponajviše dočarava razinu vokalne izvedbe budući da su se zborovi natjecali u Schumannovu rodnom gradu. Na natjecanju je sudjelovalo 16 zborova iz Njemačke, Francuske, Irana, Letonije, Norveške, Rusije, Švicarske, Češke, Bjelorusije i Hrvatske.
Organizator natjecanja "Interkultur" iskazao je veliku čast pozivom "brodosplitovcima" da otvore natjecanje i tako na najljepši mogući način prezentiraju kulturnu baštinu Splita, Dalmacije i Hrvatske. Mnogostruko nagrađivani dirigent i voditelj zbora Vlado Sunko zbor je predstavio međunarodnoj publici i stručnom ocjenjivačkom sudu skladbama Schumanna, Borisa Papandopula, Franza Blebla, Ivana pl. Zajca, Erica Whitacrea, Felixa Mendelssohna Bartholdyja, Ljube Stipišića, Josipa Hatzea i Vlade Sunka. Ovo iznimno zahtjevno natjecanje - nastupali su pet puta u tri dana bilo je uistinu plodonosno, a zbor je zaslužio "stand-up" ovacije gdje god je nastupao, kao i divljenje uz čestitke publike, renomiranih svjetskih zborova, dirigenata i stručnog ocjenjivačkog suda. Pjevačima će dugo u sjećanju ostati koncerti u Reichenbachu i završni koncert u Zwickau gdje je publika aklamacijom, uzvicima i stupanjem tražila ponovni izlazak "škverana" na pozornicu i nove izvedbe, kao i molbe zborova za fotografiranjem i autogramima.Upravo zbog teške financijske situacije u kojoj se nalazi, zbor "Brodosplit" zahvalan je sponzorima: "Brodosplltu", Gradu, Županiji i Ministarstvu kulture koji su prepoznali njihovu kvalitetu i potrebu za prezentacijom hrvatske kulture u svijetu. Dobro raspoloženi "brodosplitovci" zlatne plakete i priznanja posvetili su svom nedavno u Zadru nastradalom hrabrom pjevaču Toniju Vidoviću, čime mu žele brz oporavak i povratak u zbor.

J.Leskur
Slobodna Dalmacija
21. listopada 2014.